czwartek, 7 czerwca 2012

7 czerwca 2012


Lekkie danie, doskonałe wiosną, zaczerpnęłam od Katie. Zabiera trochę czasu ale jest zdecydowanie warte tego. Jest świetną kombinacją smaków i wykorzystuje produkty sezonowe.

Kasza jęczmienna i soczewica z pieczonymi pomidorkami, chorizo, zieloną fasolką szparagową i rzodkiewką

1 kubek perłowej kaszy jęczmiennej
1 kubek zielonej soczewicy (ja użyłam tej zwykłej)
duża garść pomidorków koktajlowych
duża garść zielonej fasolki szparagowej
garść młodej rzodkiewki pokrojonej w cieniutkie plasterki
2 średniej wielkości hiszpańskie kiełbaski chorizo
sok z 2 cytryn
oliwa virgin
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka maku
ósemki cytryny do podania
listki świeżej bazylii





Rozgrzej piekarnik do 140 C
Przekrój pomidorki na pół, skrop oliwą i piecz w piekarniku przez ok. godzinę aż będą skarmelizowane.
W tym samym czasie zagotuj wodę i wrzuć fasolkę – na małym ogniu gotuj przez 2-3 min. Wyjmij i zanurz aby ostygła w wodzie z lodem. Pokrój na małe kawałki.
Aby ugotować kaszę zalej 1 objętość (kubek) 3 objętościami wody (3 kubkami) i doprowadz do wrzenia. Duś na małym ogniu przez 35 min. Potem odcedz, i przepłucz zimną wodą. Odstaw do ostygnięcia. Zmieszaj dokładnie sok z 1 cytryny, 1 łyżkę oliwy, trochę czarnego pieprzu i polej tym kaszę; wymieszaj i odstaw.
Gotując kaszę zajmij się soczewicą; proporcje takie jak przy kaszy – 1 objętość soczewicy zalej 3 objętościami wody, zagotuj i duś przez ok. 25 min. aż będzie ugotowana ale lekko twardawa. Odsącz, przepłucz zimną wodą i ponownie odsącz, potem dodaj do kaszy.
W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć pokrojone w plasterki chorizo i smaż przez ok. 10 min. aż będą złotawe i chrupiące. Wyjmij plasterki kiełbaski a do wytopionego tłuszczu dodaj sok z drugiej cytryny i wymieszaj, żeby się dobrze połączyły. Dobrze podgrzej, wrzuć kaszę z soczewicą, dodaj pokrojoną fasolkę, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, pomidorki, posyp makiem i podawaj z łódeczkami cytryny i listkami bazylii.
Ta ilość wystarcza na 4 porcje. Możesz również przyrządzić ją w wersji wegetariańskiej, zamiast chorizo użyj sera feta albo podsmażonego sera halloumi.       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz