czwartek, 5 lipca 2012

5 lipca 2012

Pożegnanie z Corfu






Gdyby Was zapytać jaka jest tradycyjna grecka potrawa, z pewnością wymienilibyście moussakę.
Faktycznie, moussaka to klasyka greckiej kuchni. Podam Wam przepis, który udało mi się uzyskać od greckiego szefa kuchni. Przepis jest bardzo dokładny, a przygotowanie moussaki nie jest wcale takie łatwe, jakby się mogło wydawać. Na szczęście, wszystkie potrzebne składniki możemy kupić w naszych sklepach i na naszych targach. Najważniejsze, żeby wszystko było świeże!

Moussaka to rodzaj zapiekanki, którą przygotowuje się układając warstwy bakłażana i mięsa mielonego, a wszystko zapiekane jest pod warstwą kremu beszamelowego, który nada potrawie złocisty kolor.
Grecy często zastępują  bakłażana cukinią albo ziemniakami, dodają te warzywa również jako dodatkowe warstwy.
Moussaka zasłynęła jako tradycyjne greckie danie dzięki legendarnemu greckiemu kucharzowi o imieniu Nicholas Tselementes.









Moussaka z bakłażanem

czas przygotowania: 2 godziny
czas pieczenia: 45 minut

3 - 4 bakłażany, około 2kg
0.5 kg ziemniaków
0.75 kg mielonej wołowiny albo baraniny
2 duże cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, rozdrobnione
kieliszek czerwonego wina
1/4 kubka posiekanej natki pietruszki
1/4 kubka posiekanego świezego rozmarynu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka mieszanych suszonych ziół (allspice)
1 kubek pomidorów bez skórki pokrojonych na kawałki (mogą być z puszki)
2 duże łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru (ja bym nie dodała)
sól i pieprz
2 kubki bułki tartej
8 białek lekko ubitych (żółtka zostaw do beszamelu)
1 kubek tartego Parmezanu albo greckiego sera Kefalotyri

Sos beszamelowy

1 kubek solonego miękkiego masła
1 kubek mąki
4 kubki ciepłego mleka
8 żółtek, lekko ubitych
szczypta gałki muszkatołowej


Wykonanie:
Obierz bakłażany, pokrój na cienkie plasterki, ok. 0,3mm, posyp solą i poczekaj ok.20 - 30 minut aż puszczą sok. Wtedy osusz ręcznikiem papierowym.
Obierz ziemniaki i ugotuj na lekko twardawe. Pokrój na cieniutkie plasterki.
Rozgrzej piekarnik do 200'C.
Przygotuj dwie blaszki do pieczenia, pokryj folią aluminiową i lekką ją natłuść. Ubij białka jajek widelcem, dodając do nich odrobinę wody. Wysyp bułkę tartą na talerz.
Osuszone plasterki bakłażana zanurzaj w białkach, a potem obtocz w bułce tartej. Układaj na blaszkach.
Piecz bakłażany przez  30 minut, przewróć po połowie czasu pieczenia..
Teraz zmniejsz temperaturę piekarnika do 180'C.

Nadzienie mięsne:
W dużym rondlu podsmaż lekko mięso, dodaj cebulę i leciutko smaż przez ok. 5 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Dodaj wino i gotuj aż się trochę zredukuje, potem dodaj cynamon, zioła, pietruszkę, przecier pomidorowy, pomidory w kawałkach i cukier. Duś bez przykrycia przez około 15 minut tak, aby nadmiar sosu odparował. Dopraw solą i pieprzem.

Sos beszamelowy:
Roztop masło na małym ogniu, dodaj mąkę i roztrzep ją trzepaczką dokładnie z masłem. Chwilkę podgrzewaj, ale tak aby mąka nie zbrązowiała. Cały czas mieszaj trzepaczką i powoli wlej całe mleko. Podgrzewaj na ogniu aż zgęstnieje, ale nie dopuść do zagotowania.
Zdejmij z ognia, wmieszaj lekko ubite żółtka i gałkę muszkatołową. Teraz postaw na ogniu ponownie i podgrzej aż zgestnieje.

Moussaka - wykończenie:
Natłuść dużą głęboką formę do lasagni, posyp dno bułką tartą.
Ułóż warstwę ziemniaków na spodzie, zostawiając ok. 0.5 cm od brzegu formy. Na tym ułóż bakłażany. Wyłóż sos na te warstwy i posyp 1/4 startego sera. Teraz ułóż kolejną warstwę bakłażanów i ponownie posyp 1/4 sera.
Wylej beszamel na całość, powinien wypełnić całość, aż do brzegów formy.
Wygładz i posyp resztą sera. Piecz w 180'C przez ok.45 minut aż beszamel będzie złocisty na wierzchu.
Poczekaj ok. 15 minut zanim zaczniesz kroić.
Potrawę można zamrozić bez beszamelu, a potem odgrzać i zrobić sos.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz