poniedziałek, 30 listopada 2015

muffiny kukurydziane z brokułami i boczkiem

Muffiny to wypiek w formie i smaku doskonały. Są łatwe w wykonaniu, praktyczne, niewymagające jeśli chodzi o składniki, i dające ogromne pole do popisu. Sama nie wiem, które wolę, słodkie czy słone. Właściwie, czy trzeba wybierać? Słodkie to śniadaniowe albo do kawy, słone na drugie śniadanie i lunch. Dzisiejsze, z mąki kukurydzianej z warzywami i boczkiem, są tak bogate, że z powodzeniem mogą być daniem na lekki obiad, a jeżeli do nich dodamy sałatę, to będą pełnowartościowym, kompletnym odżywczo daniem.

















Składniki:

na 12 muffinek

1 kubek mąki pszennej
1 kubek mąki kukurydzianej ( w sumie 320g mąki )
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duży ząbek czosnku, starty
1 łyżeczka chilli w proszku
1 kubek jogurtu greckiego albo naturalnego
1/3 kubka oleju słonecznikoweg
1 jajko
1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
100g boczku, pokrojonego w kosteczkę
1 mały brokuł, różyczki
garść pestek dyni, lekko uprażonych na suchej patelni
 kilka suszonych moreli, pokrojonych w cieniutkie paseczki








Jak zrobiłam:

1.   Na patelni podgrzałam odrobinę  oleju, usmażyłam boczek, a potem na wytopionym tłuszczu  cebulę. Ostudziłam. W garnku zagotowałam trochę wody, ułożyłam na nim metalowe sito,  na nim różyczki brokuła i na parze gotowałam je przez kilka minut, żeby trochę zmiękły. Wyłożyłam na ręcznik papierowy, osuszyłam i przestudziłam.
2.   Wymieszałam w dużej misce suche składniki ciasta, czyli obie mąki, sól, chilli i proszek do pieczenia. Osobno wymieszałam trzepaczką mokre składniki:  jogurt, olej, jajko i starty czosnek.
3.   Mokre składniki wlałam do suchych i wymieszaj, dodałam boczek z cebulą, rozdrobnione kawałki brokuła , podprażone pestki dyni i kawałki suszonej moreli. Lekko wymieszałam.
4.   Otwory w blaszce do pieczenia muf finów wyłożyłam papilotkami, nałożyłam do nich ciasto do ¾ wysokości. Piekłam w  180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka.
Ostudziłam na kratce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz