środa, 23 marca 2016

Man'oushe - libański chlebek orkiszowy z Za'atarem z młodą marchewką pieczoną z cynamonem, dla aktywnych

Mazurki mazurkami, ale najważniejsza zdrowa dieta.
U Davida Lebovitza trafiłam na przepis na płaski chlebek libański z za'atarem. To już kolejny chlebek, który upiekłam, ale niezmiennie jestem nimi zachwycona, zarówno pod względem wartości odżywczych jak i smakowych.
Przepis wypróbowałam i natychmiast się nim dzielę. Chlebek zrobiłam z mąki orkiszowej, wyrósł i wypiekł się doskonale. Posmarowanie go Za'atarem z oliwą przed pieczeniem sprawia, że ma zupełnie inną jakość, jest chrupiący ale jednocześnie lekko wilgotny. Świetnie smakuje zarówno z warzywami jak i z mięsem. Libańczycy jadają Man'oushe jako przystawkę, wtedy podają do niego oliwki i fetę, ale również jako dodatek do hummusu, baba ganoush, kawioru z bakłażana czy dżemu z bakłażana. To wszystko to lekkie, pełnowartościowe dania, warto je wprowadzić na stałe do menu, szczególnie jeżeli dbacie o dietę i lubicie przepisy light, dla aktywnych.
















Składniki:

ciasto
na 6 chlebków

  • 1 kubek ( 250ml ) letniej wody ( trochę cieplejszej niż temperatura pokojowa )
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 2 1/2 kubka ( 350g ) mąki orkiszowej ciemnej ( można użyć białej mąki, taka była w przepisie oryginalnym )
  • 2 1/2 łyżeczki soli 
mieszanina z Za'ataru

  • 1/4 ( 40g )kubka Za'ataru
  • 1/4 kubka ( 60ml ) oliwy virgin



Jak zrobić:

1.   W misce wymieszaj wodę z drożdżami i cukrem. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
2.   Dodaj oliwę, mąkę i sól, wymieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie za gęste, żeby je mieszać łyżką. Przenieś na deskę wysypaną mąką i wyrabiaj ( możesz to robić mikserem z hakiem ) przez około 5-6 minut; ciasto powinno być lekko kleiste ale dać się uformować w kulę. Natłuść lekko miskę, włóż ciasto, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, na około 1 1/2 godziny.
3.   Piekarnik rozgrzej do 260'C albo do temperatury maksymalnej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat, podziel na 6 części i każdą rozwałkuj na owalny placek około 30cm na 10-12cm, dość cienki, kiedy ciasto stawia opór, nie wałkuj na siłę. W trakcie wałkowania przewracaj na drugą stronę, placki nie powinny przyklejać się do blatu.
4.   Ułóż chlebki na blaszce, jeszcze raz naciągnij, wierzch posmaruj mieszaniną z Za'ataru, około 1 1/2 łyżeczki na placek; smaruj po środku, nie musisz robić tego bardzo dokładnie, brzegi powinny wypiec się na chrupiące. Jeżeli chcesz, możesz zrobić więcej mieszaniny i smarować bardziej bogato.
5.   Piecz przez około 7-8 minut, aż chlebki będą złocisto brązowe, w górnej części dobrze nagrzanego piekarnika. 

Podawaj najlepiej tuż po upieczeniu, albo w przeciągu kilku godzin. Chlebki raczej nie nadają się do zamrożenia.





Chlebek podałam z czarnymi oliwkami i marchewką pieczoną z miodem i cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz