poniedziałek, 18 kwietnia 2016

pizza orkiszowa z bakłażanem i pieczonym słodkim ziemniakiem

Pizza, podpłomyk, płaskie chlebki libańskie, te wypieki zajmują mi ostatnio najwięcej czasu. Ciągle poszukuję, próbuję, wymyślam...Każdy przepis jest inny i każdy daje ciasto trochę innej jakości, bardziej albo mniej chrupiące, cieńsze, grubsze, wyrastające szybko albo powoli.
Taki czy inny spód, to co na nim położycie zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań.
Pizza na spodzie orkiszowym, ciemnym, lekko żującym, z bakłażanem i słodkim ziemniakiem, to kompozycja smaków, które świetnie do siebie pasują. Ciemny orkisz daje lekko orzechowy smak, który dobrze łączy się z warzywami nawet tymi nie z naszej strefy klimatycznej. Bakłażan jest bardzo łatwy do przygotowania, nie mówiąc o ziemniaku, który wystarczy upiec. Zupełnie przypadkowo, te warzywa miałam pod ręką, powstała świetna, niezwykła pizza.









Składniki:
ciasto:
na 1 dużą pizzę, albo 2 mniejsze

1/2 opakowania suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 kubka* ciepłej wody
1/2 łyżki soli
oliwa
1 1/2 kubka mąki orkiszowej typ 750

*kubek = 250ml

nadzienie:

1 - 2 średnie bakłażany
sól, pieprz
tymianek - świeży ( listki ) albo suszony
oliwa 
2 ząbki czosnku, drobniutko posiekane

1 mały słodki ziemniak, upieczony w 200'C w folii aluminiowej do miękkości

ser mozzarella, pokrojony w plasterki

sól, pieprz młotkowany z kolendrą






Jak zrobić:

Wymieszaj wodę z drożdżami i cukrem, odstaw na 5-10 minut, aż zacznie się lekko pienić.
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, potem 1 łyżkę oliwy, wymieszaj widelcem, wlej rozczyn drożdżowy, zagarnij widelcem, zbierając mąkę z brzegów do środka. Kiedy składniki się połączą w grudkowatą masę, zacznij wyrabiać ręką albo mikserem z hakiem. Jeżeli masa jest za mokra, dodaj trochę mąki, jeżeli za sucha, wody. Wyrabiaj przez 6-8 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przełóż do natłuszczonej olejem miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

Umyty ziemniak nakłuj w kilku miejscach, zawiń w folię aluminiową i piecz około 30 minut w 200'C do miękkości. Wystudź, obierz ze skórki i pokroj w plastry ( grubość dowolna ).

 2-3 łyżki oliwy wymieszaj z posiekanym czosnkiem, odstaw. Bakłażany umyj i pokrój w cienkie plasterki, 0.3 - 0.5cm Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, ułóż plasterki bakłażana, posyp solą i tymiankiem, smaż przez kilka minut, aż będą lekko brunatne i miękkie. Na koniec dopraw jeszcze raz solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, żeby odgazować i uformuj w gruby cylinder, podziel na dwie części. Przykryj i zostaw na parę minut - będzie łatwiej wałkować; potem rozwałkuj na cieniutkie placki. 
Każdy placek posmaruj oliwą, ułóż na nim plasterki bakłażana i ziemniaka, skrop je przygotowaną oliwą z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem z kolendrą, jeszcze raz posyp tymiankiem, na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli. Piecz w 210'C przez 12 - 15 minut, aż spod będzie lekko złocisty i chrupiący. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz