niedziela, 5 marca 2017

chia pudding i granola na zdrowe śniadanie

Wiosna idzie, a z nią ochota na zdrowe przepisy. To nie to, że zimą zdrowe jedzenie nie jest ważne, jest i to bardzo, ale wiosną czas wszystko odświeżyć, przewietrzyć, garderobę, szafy, też relacje i, przede wszystkim, dietę, a wraz a nią sylwetkę i ciało.
Warto zacząć od samego rana, czyli od śniadania. Dobry pierwszy posiłek to dobry start i szansa na świetny dzień, a dla mnie udany dzień to taki, w którym jem zdrowo i zaliczam dobry trening biegowy. Najlepsze rano są zdecydowanie płatki owsiane. Płatki owsiane to produkt, który nieodmiennie pojawia się w rankingach najzdrowszego jedzenia w pierwszej dziesiątce. Nie bez powodu; pomagają utrzymać wagę, a nawet działają odchudzająco, gdyż zawarty w nich beta - glukan, błonnik rozpuszczalny w wodzie, obniża poziom hormonu głodu. Jednocześnie inna frakcja błonnika, rozpuszczalna w wodzie, poprawia pracę jelit i daje uczucie sytości. Poza tym, płatki obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko nowotworów jelita grubego, ale przede wszystkim stabilizują poziom cukru we krwi, nie dopuszczając do gwałtownych wyrzutów insuliny.
Sportowe konie dostają owies na śniadanie, to nie przypadek. Po 45 minutach od zjedzenia owsa poprawia się metabolizm i zwiększa wytrzymałość, w rezultacie poprawia się wydolność fizyczna.
Domowa granola, zrobiona z samych dobrych składników, to najlepsza wersja płatków, która z dodatkiem chia z mlekiem kokosowym najlepszym śniadaniem fit.


























granola:

składniki:

2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka miodu płynnego
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150g płatków owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka maku 
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka żurawiny suszonej
1 duży świeży daktyl, pokrojony na kawałki 


chia pudding:

1/4 kubka chia
1 kubek mleka kokosowego
1/2 łyżki miodu płynnego


Jak zrobić:

granola

wymieszaj płynny olej kokosowy z miodem, wanilią i syropem klonowym i z agawy. Dodaj wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców, dobrze wymieszaj. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 130'C przez 15 minut, dodaj suszone owoce, wymieszaj i piecz przez kolejnych 10 minut. Podawaj z puddingiem albo jogurtem. Możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do miesiąca.

chia pudding:

wymieszaj nasiona chia z mlekiem kokosowym i miodem, odstaw do lodówki, żeby chia napęczniały, najlepiej na noc. Podawaj posypane granolą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz