sobota, 27 maja 2017

pasta z pesto z botwiny

Pesto można zrobić z prawie każdej zieleniny, sera, oliwy i orzechów, z małymi dodatkami smakowymi, każde jest doskonałe. Mam jednak swoje ulubione smaki, a do nich należy pesto z rukoli, to numer jeden, i to z botwiny, to numer dwa. O ile rukola jest dostępna przez cały rok, to na botwinę jest czas właśnie teraz, i ten czas nie będzie trwał długo.
Pesto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i wydaje mi się, że chyba każdy, kto chociaż trochę gotuje, już doskonale wie, jak je zrobić Dla porządku jednak, albo dla tych, których nazwa pesto onieśmiela, podaję przepis i składniki, którymi można się trochę bawić i je dowolnie zmieniać.












PESTO

składniki:

na około 1 1/2 kubka

4 ząbki czosnku
1 pęczek botwiny, umyty, osobno liście, łodygi i buraczki, łodygi pokrojone w 1cm kawałki, buraczki pokrojone w cienkie plasterki
1/2 kubka orzechów włoskich ( mogą być migdały, orzechy laskowe czy pistacje ) 
3-4 łyżki parmezanu, startego
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz, około 1/3 łyżeczki
około 1/2 kubka oliwy


jak zrobić:

w miseczce zblenduj czosnek, dodaj posiekane grubo zielone liście botwiny, orzechy, parmezan sól i pieprz, blenduj dolewając małymi porcjami oliwę, aż uzyskasz pastę o konsystencji miękkiego masła. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
Możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce, wierzch zalej oliwą.








makaron:
pesto
oliwa
sól, pieprz
parmezan grubo starty do posypania
na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, wrzuć pokrojone łodygi botwiny i plasterki buraczków, krótko przesmaż. Dodaj 2-3 łyżki pesto, dokładnie rozprowadź w oliwie. Ugotuj makaron al dente, odcedź, ale zostaw dość mokry, lekko ociekający wodą od gotowania, wrzuć na patelnię i wymieszaj tak, żeby go dobrze obtoczyć w pesto. Podawaj natychmiast posypany parmezanem. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz