niedziela, 24 września 2017

kruchy placek ze śliwkami

To chyba najprostsze i najszybsze ciasto z owocami, świetne z jesiennymi śliwkami, ale też jabłkami czy gruszkami, chociaż śliwki są zdecydowanie najlepsze. Zimą mogą to być owoce mrożone, ale teraz, kiedy śliwek jest mnóstwo, warto z nich korzystać.
Ciasto kruche na placek to chwila pracy, nie trzeba go chłodzić, nie musi wyrastać, wystarczy wylepić nim formę, podpiec, ułożyć owoce, posypać kruszonką i upiec, ciasto gotowe.


























składniki:

na blaszkę 22 x 32cm

300g mąki pszennej
150g miękkiego masła
150g cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
szczypta soli
1/4 kubka śmietany kremówki 30%

600 - 700g śliwek
kilka łyżek cukru brązowego
1 łyżeczka kardamonu
płatki migdałów - opcjonalnie


jak zrobić:

mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, dodaj miękkie masło i żółtko, wymieszaj i zagnieć tak, żeby ciasto przypominało grubą kruszonkę. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę, do reszty dodaj śmietanę  zagnieć miękkie elastyczne ciasto, jeżeli będzie za miękkie, dodaj trochę mąki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylep spód ciastem. Nakłuj w kilku miejscach i podpiecz w 180'C przez około 20 minut, aż będzie leciutko złocisty.
W międzyczasie przygotuj śliwki - umyte i odpestkowane podziel na łódki.
Wyłóż owoce na podpieczonym spodzie, posyp cukrem brązowym i kardamonem, odłożoną kruszonką i płatkami migdałów. Piecz w 180'C przez około 40 minut, aż kruszonka będzie złocista.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz